Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


cikkek, írások

 

(A cikkek eredete, a postagalambsport szaklap, illetve az évkönyvek.  Az írások az egyesület tagjait mutatják be, egy-egy kiváló eredmény kapcsán.)

 

A Horkaik Titka

Szentendre, majd legmagasabb pontján, áll egy többszintes családi ház. A ház bármely pontján kitekintve csodálatos panoráma tárul elénk. A középső szint: Horkai Tibor az apa, míg a legfelső szint cikkem főhőse: Horkai Róbert birodalma. Megvallom, ezen írásnak 2002-ben illett volna megjelennie.

Néhány bevezető gondolat, amely Horkai Róberthez köthető. 1973-ban született, hr.jpgelmondása szerint galambok között nőtt fel. Édesapja szenvedélyes hobbija miatt, a tetőtérben az egyik szobában ő lakott a testvérével a másik szobát a galambok uralták.

Robi családos ember, felesége Andrea, valamint Nikoletta és Laura kishölgyek társaságában él. Úgy tűnik, valamennyien élvezik egymás társaságát. A mosolygós bajnok Robi, a puszta megjelenésével, derűt, vidámságot áraszt maga körül.

Gyerekkorától magasröptű galambokkal foglalkozott, majd a 90-es évektől édesapjával közösen kezdett postagalambokkal foglalkozni és ellesni apjától a különböző fortélyokat, amelyet jobb helyen nem is tehetett volna, hisz Horkai Tibor is sok-sok egyesületi-, kerületi- és országos díj, valamint a kiállításokon is országos eredmények büszke tulajdonosa. Édesapjával ma is keresik a jobbnál jobb galambok megismerésének a lehetőségét. Mindezek érdekében sok olyan galambászt kerestek fel bel- és külföldön, akik rendelkeztek hosszabb-rövidebb ideig kitűnő állománnyal.

A 90-es évek végén önállóan egy padlástérben ugyan, de külön versenyistállóban lép aht.jpg maga választotta útra. Ekkor édesapjától megkapja az akkori özvegy állományt, mely 11db galambból állt. Ezek, 8-12 helyezést repült galambok voltak, szüleik nagyrészt a mai Szlovákiából származtak. Krijn Van Den Berg Mauricze Delbár. Gondolom, a postagalambászoknak nagyon ismerősen cseng eme két sportfenomén neve.

- Úgy tudom, ezen sok zarándokút hozományaként, kialakult bennük egyfajta megérzés a legkiválóbb galambok felismerése terén.

- Hogy ez valóban így van-e, azt nem állítom, viszont számos esetben előfordult. Számomra eladdig ismeretlen állományban sikerült minden hókusz-pókusz nélkül rámutatni a legkiválóbbra. A rengeteg kiváló galamb megtanít egyfajta látásmódra. A Bajnokok találkozóján-országos kiállításokon kitűnő alkalom kínálkozik, az állandó megfigyelésre. Anker Alfonz is ezt tette. Igaz kézbe véve az igazán jó galambok közt is felfedezhető kisebb-nagyobb különbség, újfent megjegyezni kívánom, sok-sok tapasztalat szükségeltetik, még ezen birtokában se higgye bárki hogy tévedhetetlen. A legnagyobb eredményük, 2000-ben az első STENBERGENBÖL 1150 km országos csapat I díj lett, nagy örömünkre. Majd 2001-ben alapitó tagja a szentendrei A-44 es egyesületnek, mely a mai napig egy nagyon összetartó kis csapat és a négy év alatt három kerületi bajnokságot ünnepelhettek. Horkai Róbert 2002-ben a Dunakanyar kerület valamennyi röptető sporttárs nem kis meglepetésére, a kerület rövidtáv kivételével, szinte mindent megnyert. S mindezt 10-azaz Tíz özvegy hím röptetésével éri el. Szenzációs eredmény! ! !

2002 versenyévében a Dunakanyar kerület

Általános csapatbajnokság I.

Rövidtávú csapatbajnokság XVII.

Középtávú csapatbajnokság I.

Hosszútávú csapatbajnokság I.

Általános schampion hím I. II. IV.

Középtávú schampion hím II. III. VII.

Hosszútávú schampion hím V. VIII. IX.

Totál 10 befutós csapatbajnokság I.

A killer- (gyilkos hím) 00-03-025274 kkcs h országos sport kategória VIII.

 

Ugyanezen 10 galamb és egy párdarab éves 2003-ban a következőkre volt képes, kerületben:

Általános csapatbajnokság VI.

Középtávú csapatbajnokság III.

Hosszútávú csapatbajnokság XIII.

Általános schampion hím I. III. VI.

Középtávú schampion hím VI.

Egyéves schampion hím I. III. VI.

9-9-8 helyezést elérve évesekkel !! 4X volt a kerület utankénti legjobb csapata az övé tíz útból.

2004-ben gondolva a jövőre, kivesz és a tenyészetbe tesz át néhány galambot a 2002-es csapatból. 15 galambbal vág neki az évnek, ennek ellenére

Általános csapatbajnokság V.

Rövidtávú csapatbajnokság I.

Középtávú csapatbajnokság V.

Hosszútávú csapatbajnokság X.

Rövidtávú schampion hím V. VI. VIII.

Középtávú schampion hím VI.

Egyéves schampion hím VI.

Az eredmények még mindig tiszteletet keltőek.

 

Elosztatandó egy tévhit: Horkai Róbert szállítmányozással keresi a kenyerét, ebből okszerűen sokan arra a következtetésre jutottak, naponta akár többször is elviszi tréningezni galambjait. A látszat ellenére ez nem így van, erről még esik szó.

Az özvegyeit április 20- a körül állítja párba, az első kelésből 1 fiatalt nevel fel a pár. A fiatal 16-18 napos korától a hímmel marad, a tojók eltávolításra kerülnek. A kerület első 10 utas versenyén a hímek özvegyen kerülnek bevetésre. Ezt megelőzően tojóikat két hétig nem látják. Ami a tréningezés valódi voltát illeti, reggel- este 1-1 órát házkörül röpteti őket. Igen a galambokat nem éri nap-mint nap egy fölösleges stressz, begyűjtés- elszállítás felengedés stb. Nem beszélve arról, hogy erősen információ szegény eljárás, felengedés után azonnal eltűnnek és csak a fészkükben látjuk őket újra. A reggeli 1-1 óra sok-sok információt szolgáltat akár az egész csapat, de az egyének szokásaiból is. Van minden galambra jellemző apró mozzanat, amiből az éppen akkori állapotára lehet következtetni. Megfigyelhető külön-külön melyik mikor kezd formába jönni, mikor van úgymond a csúcson. Még egy nagyon fontos adat, meddig tart náluk ez a kivételes állapot. Amit ezután a versenyeken lehet kamatoztatni. Hallottam, de úgy gondolom valamennyien hallunk olyan esetekről, a tenyésztő tudottan nem hordja különböző távolságokra galambjait. Mégis a díjlistán az élben többször találkozunk a galambjával. A házkörüli tréning túl azon, hogy erősen pénztárca-kímélő, egyben élő kapcsolat a galambokkal. A galambok etetésében nagy tudományos kunsztok nincsenek bevezetve, ezt is sokan túlzásba viszik manapság. Dankó özvegy keveréket megfelelőnek tartja, naponta kétszer etet. Az időjárás és a várható teljesítendő távolság függvényeként, hozzátesz még 50% kukoricát és napraforgót.

- Azt még elmondanám, hogy 2002-ben nagyon kevés időm jutott a galambokra, még ennek ellenére-vagy pont ezért, kiválóan repültek.(lehet, hogy a versenyzőinknek is szüksége van magánéletre: a szerző) ennyit a Horkaik titkáról.

- Köszönöm hogy itt lehettem, kitűnő egészséget, a magánéletben-, üzletben-, galamb sportban sok sikert kívánok.

 

 

Száraz György

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Olimpikonok sorozat 8. rész – Sztrehárszky Sándor  sztr.jpg

   Pilisszántón a pilis hegység ormai közé zárt faluban él. Felesége és két tűzrőlpattant leánygyermeke, no meg a legifjabb trónörökös Zsigmond fiatalúr alkotják a családot. 1974-ben született. Elmondása szerint a szülők a nagyszülők a sport bűvöletében éltek. No és a galamb, az volt mindenhol a családban. Csoda e hát, hogy ő is sportolt, futballozott. Az, hogy postagalambász lett okszerű következménye a családban búvópatakként jelenlévő galambszeretetnek. Érkezésem pillanatától elkeseredetten szakadó eső beparancsolt minket a lakóházba. Utólag úgy gondolom, nem biztos, hogy ha a galambházba startolunk, ugyanilyen tartalmú eszmecserébe kezdünk, mint amelyet közel négy órán keresztül sikerült lefolytatni.

   Érintettük a magyar postagalambsport jó néhány szegmensét, itt is még most is a Dessau I nemzeti verseny és az azt követő anomáliák kerültek átbeszélésre, hiszen az egyik érintettel egy klubban versenyeznek.

   Elérkezettnek az időt 1987-ben látta, hivatalos keretek között kívánta űzni ezt a szép és üdítőnek mára nagyon nagy jóindulattal nevezhető hobbit. Mi a véleményed a téged körüllengő postagalambászatról?

   Nem dicsekedhetek patinás múlttal a postagalambászatban. Fiatal korom ellenére vannak tapasztalataim. Vannak dolgok, amelyeken nyilván kell változtatni. Jellemzőjük, önmaguktól nem, vagy csak vontatottan képesek elmozdulni.

   Mire gondolsz jelen esetben?

   Csak egy a sok közül, nem, vagy csak nyomokban fedezhető fel a TUDATOSSÁG a postagalambsportban. Sokak máról holnapra galambásznak. Mindennek okszerű következménye, úgy is gondolják, ez derül ki a megnyilatkozásaikból. Továbbá máról-holnapra szeretnének eredményes versenyzővé előlépni. No, ez az, ami inkább az álom kategória, mintsem a valósághoz közelít. Mint minden az élővilágban évtizedes, évszázados tapasztalaton nyugszik, amely mögött néhány tíz, de többségében néhány 1000 ember tapasztalata rakódik egymásra egy egy használható felismerésben. Igen jó, ha van egy mankó, amely puszta meglétével megóv bizonyos kilengésektől. (Postagalambot több mint 200 esztendeje fürkészi, kutatja, próbálja megérteni az emberiség azon kis csoportja, akiket ilyen-olyan indíttatásból rabul ejtett a természet szárnyas kis csodája a postagalamb.  A szerző.)

   A tenyésztés, reprodukálás. Úgy is fogalmazhatnék, hogy minden itt dől el a postagalambsportban. Meggyőződésem, hogy sokan tévesztenek célt, amikor arra gondolnak, elég egy tojó és egy hím galambot összezárni, és már is tenyésztést folytatnak. De hisz ez nem több mint kísérlet az utód nevelésre. A saját tenyésztési gyakorlatból valamit: Ha meg kell fogalmazni a VONALTENYÉSZTÉST kezdem tanulni, megszokni. Nevezetesen a család vagy családokból azokra helyezem a figyelme, amelyek a család kiváló egyedeihez a legjobban hasonlíthatóak a TESTI ADOTTSÁGAIKBAN.

   Arra gondolsz, hogy a fenotípus egyezésekor ott jár a sarkában a genotípus is? Így valahogy. Nagyságrendekkel jobb az utódok teljesítőképessége, ha a szülő adottságai jelen vannak. Ez a tapasztalatom. Egy tesztelésre kiválasztott egyedből három évig hagyok utódokat, miközben évente átpárosítom őket. Lehet, hogy nem vagyok egyedül a tapasztalatommal, legyen szó tenyésztés, vagy versenyzésről. Az eredményes utódlás, eredményes versenyzés hanyatlik 3 év múltán, természetesen néhány kivétel előfordul.

   A versenyzésről: Előélet a téli időszakban indul, a galambok ekkor 6-8 féle magot kapnak, annyit esznek, amennyit akarnak. Ez az időszak egyszersmind az ÖNBEÁLLÍTÓDÁS időszaka a galamb életében. Minden galamb a rá jellemző kondícióban érkezik a tavasz kezdetére. Ritkán ugyan, de megesik, hogy egy- egy galamb „kacsa kövér” lesz, ők a szabályt erősítő kivételek. A versenyszezont megelőzően, majd végig a versenyszezonban heti 3X 50km, és 3X 100km-es magántréninget kapnak a galambok.

   A hiedelmekkel ellenkezőleg a galambok akkor telnek meg és lesznek ballonosak, amikor a heti 100km-es tréningeket teljesítik. A versenyek sok stresszel járnak, gyűjtés, utazás, rossz időjárás, ilyenkor nagy valószínűséggel rá kell segíteni a kondíció visszanyerésére. De ez, és ez a de, hangsúlyos, nincs minden áron erőltetve.

  Özvegy rendszerben repülnek a galambok, előtte felnevelnek egy-egy fiatalt.

Tervek a jövőre: A szakosodás megvalósítása házon belül rövid, közép, hosszú és maraton távokra. Egyébként arra ébredtem rá, hogyha a téli időszakban együtt van minden generáció, kényelmi okok miatt, a 9-10 éves galambok nem képesek kiváló kondícióba kerülni. Az ő életritmusuk nagy valószínűséggel eltér a fiatalabb korosztályokétól. Úgy döntöttem, hogy az öreg urakat és az öreg hölgyeket egy-egy galambházba helyezem külön. Láss csodát, ennek hozadéka, a nyugodtabb tempó mellett kikerekednek, kifeszülnek. Ez valószínűleg azért lehet, mert ekkor már elegendő élelem felvétel következtében jobban értékesítenek az élelemből. Ellentétben mások megfigyelésével a versenyek közben egy-egy kimaradás után, azt tartom jónak, ha nem lezsarolva érkezik a kimaradó galambom. No persze ebből nincs rendszer bevezetve. A szelektálás, a következő 2-3 kimaradásnál elkerülhetetlen.

   Essék szó az olimpiás galambról! Mindamellett, hogy egy jó, megbízható versenyző, hab a tortán, hogy a kiállítás támasztotta követelményeknek is megfelelt. Nagyon büszke vagyok rá, ha nem is láthattam személyesen Dortmundban. A nevem megismertette a ketrece előtt megállókkal és a katalógust nézőkkel.

   Az eredményekről dióhéjban.

16.Tagszöv.   1994  középtáv  12. cs.

                      1999  rövidtáv      8. cs.

                      2003  sprint         3. cs.

29.Tagszöv. 2  003  rövidtáv     7. cs.

                      2006  rövidtáv     6. cs.

                                középtáv    2. cs.

                                általános   3. cs.

                      2007    rövidtáv     5. cs.

                                általános   5. cs.

                      2009  hosszútáv 3. cs.

 

   Az olimpikon galamb, HU 03-16-61485 FaCsT 2005 és 2008 között 14 tagszövetségi helyezést repült, két helyezés kivételével a 10%-on belül. 2006 Hegyeshalom II, 1490 indulóból 1. díj.

   További sok sikert:

 Száraz György

 

 

Megjelent:  Postagalamb sport

                    LV. Évfolyam 12.szám 2009 december

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Olimpikonjaink sorozat 12. rész - Mihály Páldortmund.jpg

 

A DUNAKANYAR Tagszövetséghez tartozó „A-44” Szentendrei egyesület tagjaként vesz részt a postagalamb versenyeken Mihály Pál sporttárs, aki 1999. évben lépett be a MARATON Klub tagjai közé és ez idő óta részt is vesz a klub versenyein.

Eredményei évről évre fejlődtek. 2008. évben megnyeri a MARATON Klub összesített csapatbajnokságát.

2009-ben a legeredményesebb maratonos galambja a HU 03-50-M6443-s Hím, tagja lett a Magyar Postagalamb Sportszövetség OLIMPIAI Csapatának. A SPORT E kategóriában a második galamb az Övé.

A Dortmundi XXXI. Olimpián a 22. helyezést érte el.

A galamb apai ágon Balázs Gábor dorogi sporttárstól, anyai ágon originál Lajos OBENDORFER, Hollandiába kitelepült magyar galambásztól származik. Eredményei nem elhanyagolhatóak. Balázs Gábor egyébként kiváló maratonos versenyző, több díj tulajdonosa és az Ő galambja ugyanakkor került ki az Olimpiára, mint Mihály Pálé.

2009. évben megrendezett DORTMUND-i Olimpia Mihály sporttársnak és családjának emlékezetes esemény volt. Erdélyből SZÉKELYUDVARHELY-ből rengeteg gratulációt kapott ottani ismerőseitől, volt galambásztársaitól, de a magyarországi sportbarátok is számtalan gratulációt küldtek Palinak.

A csendes, halk szavú Mihály Pál sporttárs, nős, két kiskorú gyermek atyja. Egyesületében a VB elnöki teendőket látja el. Erdélyi sportbarátaival a kapcsolatot folyamatosan tartja, galambokkal, jó tanácsokkal látja el Őket és már több mint két éve rendszeresen elküldi számukra a POSTAGALAMBSPORT C. lapot.

Családja a felesége, gyerekek, rendkívül örültek az elért eredményeknek. Különösen Balázs fia, – akiből biztosan galambász lesz– érdeklődik a galambok iránt.

Amikor megtudták, hogy a M6443-s kikerül az OLIMPIÁRA, mindenki ki szeretett volna menni

Németországba. Végül is Mihály Pál és felesége valamint a Székelyudvarhelyi sportbarátok együtt indultak el Dortmundba és az OLIMPIA teljes idején ott is voltak.

Mihály Pál MARATON Bajnokról és galambjairól részletes riport jelent meg szaklapunkban. Akkor leírtam az általa alkalmazott módszereket, melyeket most csak a takarmányozás mikénti alkalmazásával egészítek ki.

Mihály Pál elmondta, hogy a galamboknak a takarmányt mindig saját maga állítja össze. Különösen a maratonos galamboknál ügyel, hogy jó minőségű és megfelelő összetételű legyen a keverék. Több fajta kukoricát, napraforgót és cirokmagot esznek a maratonos versenyzők. Borsót nem kapnak, ÁRPÁT sem ad a maratonos galamboknak.

A galambokat nem minden útra pakolja. Csak a jó kondícióban, megfelelő egészséggel rendelkező galambok vesznek részt a versenyeken. A verseny utakra tervezett galambokat speciális egyéni edzésekre viszi. Ez azt jelenti, hogy hetente 2 alkalommal 30-40 km-ről kora délután, ill. sötétedés előtt startolnak a galambok. Egyik esetben mindig át kell repülniük a Pilisi hegységet.

A galambok ősei Balázs Gábortól származnak, majd árverésen vásárolta meg Obendorfer Lajos galambját, mely J. AADEN vérvonalú, ezen kívül Desmeth Mathijs vérvonalú galambjai is vannak.

Legújabban az esztergomi SOLVA dúcból hozott be keresztezésre galambokat. Jó tapasztalatai vannak ez utóbbi galambokkal, mert a távolságtűrés és megbízhatóság javult. E dúc csaknem 100 %-ban J. AARDEN vérvonalú galambokkal dolgozik. Az utánpótlásban már vannak bíztató jelek.

A fiatal galambászoknak tanácsként csak azt tudja mondani, hogy döntsék el, mely távon akarnak igazán jó eredményeket elérni, és ennek megfelelően, de tudatosan, tervszerűen foglakozzanak galambjaikkal.

Rendkívül fontos a galambok egészségének fenntartása ezért fordítsanak nagy gondot a dúc higiéniájára. Legjobb megelőzés a napi takarítás. A dúc legyen levegős, nem huzatos, de szellős. Az egyik legelkerülendőbb: ne legyen párás, nedves a dúc.

A másik fontos dolog, hogy galambjaink érezzék magukat otthon a dúcukban. Ne legyenek zsúfolt helyen és legyen mindegyiknek saját helye. Ülőke vagy fészek.

A harmadik, hogy a dúcban csak nyugodtan, türelemmel foglakozzunk galambjainkkal, kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Amikor a galambjainkat megfogjuk, akkor azok ne féljenek tőlünk.

 

-r -ó.

 

Megjelent:  Postagalamb sport

                    LVI. Évfolyam 9.szám 2010 szeptember

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dunakanyar tagszövetség 2010. évi új

hosszú távú csapatbajnoka

KIVONAT A Dunakanyar Tagszövetség díjlistáiból.tabl___a.jpg

Dunakanyar Tagszövetség

Főprogram összesített csapat eredmények

A lista kiadásának időpontja: 2010.08.16 11:02:35

 

Rövidtáv beszámított versenyei:

05.08. Ágfalva I. 05.14. Ágfalva II.

06.05. Amstetten I. 07.10. Amstetten II.

A44 egyesületi Rövidtávú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

3. Magyar László 1.cs. 14 h. 295,35 p

 

Középtáv beszámított versenyei:

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

A44 egyesületi Középtávú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

2. Magyar László 1.cs. 14 h. 491,68 p

 

Hosszú táv beszámított versenyei:

06.12. Neumarkt 06.26. Aurach I.

07.03. Aurach II. 07.17. Aurach III.

A44 egyesületi Hosszú távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

1. Magyar László 1.cs. 19 h. 881,59 p

 

Általános táv beszámított versenyei:

05.08. Ágfalva I. 05.14. Ágfalva II.

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

06.05. Amstetten I. 06.12. Neumarkt

06.26. Aurach I. 07.03. Aurach II.

07.10. Amstetten II. 07.17. Aurach III.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

A44 egyesületi Általános távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

1. Magyar László 1.cs. 47 h. 1668,62 p

 

TAGSZÖVETSÉGI EREDMÉNYEK

 

Középtáv beszámított versenyei:

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

Tagszövetségi Középtávú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

6. Magyar László A44 1.cs. 17 h. 572,30 p

 

Hosszú táv beszámított versenyei:

06.12. Neumarkt 06.26. Aurach I.

07.03. Aurach II. 07.17. Aurach III.

Tagszövetségi Hosszú távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

1. Magyar László A44 1.cs. 19 h. 1021,30 p

 

Általános táv beszámított versenyei:

05.08. Ágfalva I. 05.14. Ágfalva II.

05.22. Haag 05.30. Scharding/Walchshausen I.

06.05. Amstetten I. 06.12. Neumarkt

06.26. Aurach I. 07.03. Aurach II.

07.10. Amstetten II. 07.17. Aurach III.

07.25. Scharding/Walchshausen II.

08.01. Scharding/Walchshausen III.

Tagszövetségi Általános távú csapatbajnokság

Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval

2. Magyar László A44 1.cs. 50 h. 1921,84 p

 

MAGYAR LÁSZLÓ (1960.05.01.) a szentendrei „A 44” PGSE tagja, állattenyésztési üzemmérnök (2022 TAHI, Szentendrei út 37 sz alatti lakos). 2010. évben eredményesen szerepelt galambjaival a DUNAKANYAR Tagszövetség versenyein.

A postagalambokkal kb. 3 éve komolyabban foglakozó Magyar sporttárs galambjait egy 8 x 2 méteres több részes dúcban tartja. Galamblétszáma 55-60 db idősebb és kb. ugyanennyi fiatal. Csak a hímeket versenyezteti. A tojók a párjukat a fészekben várják.

Galambjai Csontos Gyula és Gulyás Gábor sporttársaktól származnak. Valamennyi alapgalambját ajándékba kapta. Csontos sporttárs többszörös tagszövetségi bajnok (Tamás István sporttárs részletes riportot írt tenyésztési és versenyzési módszereiről). Gulyás Gábor sporttárs is az élversenyzők közé tartozik. Az Ő galambjai Fulgoni véralappal rendelkeznek. Úgy tűnik e két sporttárs valóban jó galambokat adott ajándékba és e galambok egymással jól keresztezhetőek.

Egy-egy szezonban 25-30 galambbal vesz részt a versenyeken. Mint mondottam csak a hímeket küldi.

A galambok, különösen a versenyzők, etetésére nagyon ügyel. Versenyidőszakban csak egyfajta, azonos minőségű és összetételű takarmányt etet. Süveges András által összeállított borsómentes takarmányt kapnak galambjai. Fokozatosan emeli a takarmány mennyiségét. A takarmány több fajta kukoricából, búzából, sok napraforgóból, kölesből és cirokból áll. Verseny előtt három nappal minden nap 12-13 óra közötti időben kendermagot kapnak csemegeként. (Ez a versenyszezonban mindig így történik.)

A 2010. évben elért eredményinek nagyon örül. 6 galambja 52 helyezést – 1 x 10, 3 x 9, 1x 8 és 1 x7 helyezés – ért el és ezen eredmények járultak hozzá ahhoz, hogy egyesületében és kerületében az előzőekben leírt eredményeket érte el.

A galambfotók önmagukért beszélnek.

mester.jpg

 

 

sanyika2.jpg

 

 

jokek.jpg

A galambsportban a legfontosabbnak tartja a galambok egészségének megtartását állandó szinten tartását. A jó galamb ha nem egészséges, nem tud teljesíteni.

 

Hat pontban foglalta össze a legfontosabb teendőket:

1. A dúchigiéniára nagyon kell ügyelni. Ajánlatos a napi, rendszeres

takarítás, lehetőleg 2 x.

2. A galambok elhelyezése legyen komfortos. (galamblétszám, megfelelő

hely, nyugodt körülmények, szellős, nem huzatos dúc, stb.)

3. A megelőző oltásokat – paramixó, paratífusz – időbeni elvégzése

4. Heti kezelések – tricho, légzőszerv, stb, – a versenyeknek megfelelően és időbeni elvégzése.

5. Az otthonmaradt galambok, különösen a tojók egészségére, fittségére

nagyon kell ügyelni.

6. Télen a dúcokat „pihentetni” kell.

Tervei is vannak. Szeretne a MARATON versenyeken is eredményesen szerepelni. Példaképe Mihály Pál, aki egyesületi tagtársai is.

A Dunakanyar versenyprogramjában továbbra is eredményesen szerepelni.

ÚGY LEGYEN.

-r -ó

 

Megjelent:  Postagalamb sport

                     LVI. Évfolyam 9.szám 2010 szeptember

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A maraton klub 2011 évi bajnokságban 8. helyezett csapat és a HU-08-D-201536 galamb emlékére. (Aachenből nemzeti és nemzetközi 2. díjas. )

Mivel is kezdhetné az ember, ha lehetősége nyílik bemutatkozni a Maraton Klub Magazinban?

Természetesen a „sikerkovács” galamb a bemutatásával!

 

hu--08-d-201536.jpg

 

Az én esetemben ez nem más, mint a HU-08-D-201536 számú „BRINGÁS” nevű K hím. Ez a madár nemz. 2. helyezést ért el Aachenből, Liegből pedig 154. lett. Mindkétszer a csapat nevezett galambjaként kosaraztam. A Kieli úton nem indítottam, jelenleg is a dúcom lakója. Nagy szerepe volt a 2011-ben maraton összetett csapatbajnokság 8. hely megszerzésében.

Genetikai képességeit a hosszútávot igen jól teljesítő ősök határozták meg. Vérvonalát tekintve Jos Bierings apa X (Jos Bierings X Marcel Desmet) anya.  A galambot Gulyás Gábor barátom tenyésztette.

2008. óta galambászom.

Bár galambjaim 2010-ben bizonyságot tettek hosszútávú képességeikről. Megnyerték a Dunakanyar tagszövetség hosszútávú bajnokságát, általános távon pedig 2. helyezést értek el, a kérdés mégis ott motoszkált bennem.

A maraton utakat tudnák teljesíteni?

Ezért 2011-ben maraton klub tag lettem.

A válasz így születhetett meg.:      IGEN!

A három maraton úton 11 galambot mozgattam, 13 kosárbatevésből 8 helyezés született, 3 db. veszett el.

Galambjaim özvegy módszerrel versenyeznek. A tagszövetségi porogramot röptetem, egy-egy  maratonos bekosarazás előtt a jelöltek egy hétvégét kihagynak, így az erőtartalékok jobban felépülhetnek. A maraton gyűjtés napján, a reggeli etetést követően a párokat összeengedem, hagyom kialakulni az idillikus állapotot.

Takarmányt az egész versenyszezonban egy félét etetek, mégpedig  Süveges András által összeállított versenykeveréket. A takarmányadagok fokozatos emelésével érem el a kosarazás időpontjára kialakuló jó kondíciót. Csemegeként mogyorót alkalmazok, általa még kezesebbé válnak a versenyzők. Háromféle emésztőt használok, ezek külön-kölön kis adagokban, lehetőleg naponta frissítve állnak a galambok rendelkezésére. A bekosarazás előtt két nappal az emésztőt kiveszem előlük.

Törekszem a természetes módon jó immunitással rendelkező állomány fentartására, már fiatal kortól szelektálom a betegeskedőket, holt idényben lehetőleg kerülöm a gyógyszerek alkalmazását. Természetesen a téli vakcinázásokat elvégzem (paramixo, paratifusz).  A versenyidőszakban a kosárból összegyűjtött nyavajákat semlegesítem, mielőtt még nagyobb bajt okozhatnának, érkezés után triho. ellen kezelek, időnként légútra is végzek megelőzést.

Az ivóvízbe szerves savkombinációt adagolok, ez javítja az emésztést és antibakteriális hatása van. Ha jód tartalmú készítmény vagy gyógyszer kerül a vízbe akkor természetesen az előbbi anyag kimarad. A víz mindig frissen jut a galambok elé etetés után, nagy melegben délben is. Amikor mindenki ivott akkor az itató eltávolításra kerül.

Takarításra naponta kétszer szakítok időt.

Tavasszal hetente egyszer, a hét közepén 25-45 km távú gyakorló utat röptetek, a 4. tagszöv. versenyig. Ezután már csak a napi kétszeri házkörüli tréning jelenti a bemozgatást. A galambjaimat soha nem kényszerítem repülésre, mindig annyi ideig tartózkodnak a levegőben, amennyi ideig akarnak. Általában 45 perc elteltével hívom be őket. A kint töltött idő egy részét a kerti dúc előtt lévő öreg diófa ágain töltik. Nem félnek beülni a lombkoronába, szemmel láthatóan jól érzik ott magukat. Szerintem ez is segít a maraton utakon, valószínű, nem keresnek háztetőt idegen dúcot a kint éjszakázásnál.

A versenyidőszak végeztével állítom be a következő évre átteleltetendő létszámot, ami esetemben 50-60 db., ebben benne foglaltatik a tenyészek száma is. Öreg galamboknál a mutatott teljesítmény a fő meghatározó, a fiatalok esetében a család teljesítménye is sokat nyom a latba.

A galambjaim novembertől március elejéig volierrel ellátott dúcban töltik a napjaikat.

Télen naponta egyszer etetek, viszonylag könnyű tavasziárpával dúsított keveréket.

Végezetül szeretném megragadni az alkalmat és megköszönni Gulyás Gábornak (Sződliget) a sok jó galambot, nélkülük a mellékelt listákon látható maratonos eredményeim nem születhettek volna meg. Mihály Pálnak pedig az egyesületi maratonos szellem kialakításáért, és a gyűjtések önzetlen lebonyolításáért jár köszönet..

Búcsúzóul minden sporttársnak kívánom, hogy érje el a kitűzött céljait úgy a galambászatban, mint az élet más területén. E nemes sportban pedig találja meg a nyugalmat, az örömöt.

 

Sporttársi üdvözlettel:

Magyar László

 

Megjelent:  Maraton Klub Magazin (évknyv) 2011

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Mihály Pál (A-44 Szentendre)

A 2012 évi Maraton Champion I. tojó tenyésztője és tulajdonosa.mp-mb-mar.jpg

  

 

 

 

Mihály Pál és Mihály Balázs Lajosmizsén, a 2012. évi maraton díjkiosztón

 

 

Mindannyian, akik e gyönyörű és izgalmas versenyzési formában részt vettünk, saját bőrünkön tapasztalhattuk az idei maraton versenyek nehézségeit, (kánikula, szembeszél, viharos időjárás… stb.) bizonyítják ezt a több napig elnyúló listák és a veszteségeink.

   Galambom, a HU-05-D-130222-es, e viszontagságos körülmények közepette tudta, a 3 út 3 helyezést produkálni, Aachenből 92., Liege-ből 45. és Kielből 61.-ként futott be.

Ezen helyezések eredménye, az örömteli champion elsőség.

    A 130222-es apai ágról Marcel Desmet anyai ágról pedig Aarden X Desmet-Matthijs véralappal rendelkezik, így a távtűrést, a kitartó repülési hajlamot volt kitől örökölnie.  Féltestvérei is kiváló maratonos versenyzők, az egyik a magyar csapatot képviselte 2009-ben a Dortmundban rendezett olimpián, egy másik pedig 2008-ban, az éjjeli érkezésével hozott értékes helyezést.

Ez a KK színű galamb közepes testnagyságú, kissé hosszúkás testalkatú. Kézbe véve feltűnik az elengedett, lágy izomzata és a ballonos, szinte súlytalan felépítése. Tollazata selymes tapintású, szárnyai hosszúak. Az arcot vizsgálva szembetűnik az intelligens arckifejezés és az erőteljes szemcsékkel bíró gyöngyszem.

Díjképességét a közép és a hosszú távokon bontakoztatja ki leginkább. Élete során közel 15000 díjkilométert teljesített. Idén özvegyként versenyeztettem.

 A Maraton távokat eddig megbízhatóan repülte, minden kosárba tétel után, helyezést ért el. (9 út/ 9 helyezés) Ebben segítette a szuper erős szervezete. Egy-egy nehéz versenyről rendszerint olyan állapotban tért haza, hogy meg sem látszott rajta, a háta mögött hagyott megannyi kilométer, a kondíciótartó képessége egyszerűen kiváló. Kis túlzással élve, szinte már az érkezés napján bevethető lett volna egy következő hosszútávon.

    Vallom, hogy galambjaink eredménye a genetikai képességek mellett nagyban függ az emberi tényezőktől. Akkor lehet nagyot alkotni, (nemcsak a galambversenyzésben) ha a közvetlen környezetünk, a családunk is a támogatóink közé tartozik, ha együtt tudunk örülni a sikereknek, az eredményeknek. Az én esetemben ez így van. Köszönet érte!

   Galambászatomat nem is olyan régen, a 2008 évi országos Maraton bajnokság nyerteseként bemutattam.

   Azóta a változás annyi, hogy maratonos állományom egy külön dúcrészben nyert elhelyezést. A felkészítést így speciálisan tudom végezni.

   Az e távon versenyző madarak, a tagszövetségi program néhány útját, formába hozás végett teljesítik, itt a helyezésük nem cél.

   Továbbra is alkalmazom a kosarazandó csoportnál az esti (20 óra után) feleresztést, kb. 35 km-ről, ilyenkor a galambnak le kell küzdenie a Visegrádi hegység terep tárgyait, illetve a szürkülettől való félelmüket. Tanulják meg az esti repülést! Ezen képességek megszerzése a nyári holdvilágos, enyhén hátszeles utaknál lehet nagy jelentőségű.

   Az egyes utakra igyekszem a legmegfelelőbb fészekállapotot kialakítani, a kosarazás időpontját figyelembe véve párosítok, egy-egy galambnál próbálkozom az özvegy, versenyzési formával is.

   A megelőző gyógyszeres kezeléseket elvégzem, de a gyógyszerek mellett alkalmazom a különféle, nálam jól bevált házi praktikákat is. Pl. csalán tea készítése, virágpor adagolása…stb. Törekszem a természetes ellenálló képesség fenntartására , fokozására.

   A galambjaimat szigorúan szelektálom, erre a legalkalmasabb módszer az utazó kosár. Nem riadok vissza az egy évesek hosszú távú megmérettetésétől. (maraton utat is repül némelyik) Azok, amelyek itt teljesítenek, valószínűleg megállják a helyüket a későbbiekben is.

   A MARATON versenyzési forma nagy „szerelmese” vagyok. Ezért próbálok olyan egyedeket beszerezni, amik régóta erre a távra szakosodott állományból valók, ezek beépítése folyamatos.

    Köszönettel tartozom az esztergomi Pintér Laci bácsinak az önzetlen segítségéért, mivel lehetővé tette, hogy tenyészete legkiválóbbjaiból merítsek. Ezek a 100%-os J.AARDEN állományból származó madarak már sok örömöt okoztak az ultra hosszútáv kedvelőinek.

    Remélem, hogy klub vezetésünk versenyeket megreformáló törekvése (pl. a 2013 évi MARATON verseny-utak: AACHEN, LIEGE, BRÜSSZEL, mind három út pénzdíjas és közös a szlovákokkal…stb.) a röptető spottársak növekvő számát eredményezi. Erőfeszítéseiket koronázza siker!

    Minden sporttársamnak jó egészséget és eredményekben gazdag 2013-as évet kívánok!

 

Mihály Pál

2015 Szigetmonostor, Horánygyöngye u. 33.

Tel.: 06-20-333-2968

e-mail: kata1111@t-online.hu

 

Megjelent:  Maraton Klub Magazin (évkönyv) 2012

                  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------